Vad är boxning och för vem passar sporten?

Boxning är en kampsport och en av världens äldsta sporter. Som tävlingsgren går det ut på att två personer möts i en match, och den som är starkast, snabbast och har bäst teknik vinner. Detta avgörs genom att de båda parterna samspelar i slagkombinationer och förflyttningar under ett antal korta, intensiva ronder. En rutinerad boxare har övat upp sin tajming och känsla, och använder sig av detta utöver de fysiska egenskaperna. Det finns olika typer av matcher. I Sverige är det inte längre tillåtet med proffsboxning utan den som vill tävla kan göra det i tävlingsformerna diplomboxning (främst för ungdomar men också nybörjare) och amatörboxning. Matcherna delas upp i viktklasser för att de som möter varandra ska vara ungefär lika stora.

De flesta som tränar boxning gör det utan ambitionen att vilja tävla. Boxning som träningsform är allround och tränar inte bara hela kroppen utan även dina mentala färdigheter. Det passar oavsett ålder, träningsvana och form, och när du tar steget att börja träna boxning kommer du upptäcka hur snabbt du förbättrar formen. Under ett pass tränar du styrka, kondition, koordination, rörlighet och balans, och en hel del boxningstekniska övningar. Du får träna på fotarbete och olika slagtyper så som raka slag, krokar och uppercuts, samt slagkombinationer av dessa och utvecklar samtidigt kroppskontroll, reflexer och självförtroende. Övningarna under ett träningspass varierar och du kommer träna med din egen kropp som redskap, med hopprep, medicinbollar, tennisbollar, sandsäckar, vikter, handskar och mittsar med mera.

Sparring är en kontrollerad övningsform som liknar de ronder en tävlingsboxare går under en match. Boxarna har skydd så som vadderade handskar, hjälm och tandskydd. När du sparras får du möjlighet att utmana dina färdigheter som boxare och öva på att använda de tekniker du har lärt dig under träningen. Alla som tränar boxning sparras inte, utan du väljer själv på vilken nivå du vill träna.

Hur träningspassen hos oss ser ut varierar lite beroende på vilken grupp du tränar med. KLICKA HÄR för att komma till sidan som beskriver våra grupper och träningstider, för dig som vill träna boxning i Karlskoga.

LÄNK TILL SVENSKA BOXNINGSFÖRBUNDET

Vad är diplomboxning? En minidokumentär om boxning för barn! av Svenska Boxningsförbundet